Calendari d'activitats

Juny 2023
L M X J V S D
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Formulari d'accés

XALOC

EL VENT DEL SUD-EST

 

 

ImageEl Grup Sardanista Xaloc està format per dansaires amb edats compreses entre 15 i 35 anys aproximadament, que en la seva vida quotidiana es dediquen a treballar, a estudiar, i a fruir de la vida de la manera més intensa que poden. Tot i tractar-se d’una colla de la ciutat de Barcelona, a les seves files hi figuren persones que resideixen a l’àrea d’influència de la ciutat, com Sant Quirze del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Pere de Ribes, Sitges, Esparreguera, Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Mar, Sabadell, i inclús Constantí. Fins i tot un dels dansaires resideix habitualment a Andorra i baixa setmanalment a la ciutat comtal per assistir als assajos. Tots ells tenen un objectiu en comú, que és el de ballar sardanes i fer-ho el millor possible.

 

La història del grup comença amb la seva fundació l’any 1971 sota el nom de CIUTAT COMTAL, la qual amb pocs anys ja va desfermar passions de tota mena amb el seu estil innovador. Donada la gran quantitat de dansaires, el 1975 es va fundar la colla XALOC com a filial de la primera. El 1976 la Ciutat Comtal ja va quedar Sots-Campiona de Catalunya, moment en el qual es va fundar la tercera colla, la MARE NOSTRUM, actual primera colla del Grup. Des de fa anys també ha funcionat una quarta colla, l’ENXANETA, inicialment creada amb l’objectiu de fer debutar a nous dansaires, i més tard com a colla filial del Grup i competidora al Campionat de Catalunya en la categoria de Grans. Quan va veure’s obligada a abandonar el Campionat de Catalunya, l’Enxaneta va ser la colla encarregada de representar el Grup Sardanista Xaloc al Campionat Territorial de Barcelona Ciutat. Al llarg dels anys, ocasionalment també ha fet aparició de manera més informal la colla COLAX, nom creat amb les lletres “Xaloc” invertides, formada per exdansaires de la mítica colla que, com comentarem més endavant, va assolir 8 Campionats de Catalunya.

 

De gent que ha destacat dins del nostre grup n’hi ha hagut molta, però hem de parlar especialment de la tasca de Josep Mª Martínez (fundador i capdanser fins l’any 1992), Emilià Ayllón (capdanser de la Xaloc del 1992 al 1998), Vicenç Vilanova (capdanser de l’Enxaneta del 2000 al 2004), i Ester Cibran (capdansera de la Mare Nostrum del 1999 a l’actualitat).

 

Com ja hem comentat, la nostra passió és ballar sardanes i fer-ho el millor possible. Prova d’això n’és el nostre palmarès: 13 Campionats de Catalunya en Lluïment (passes tradicionals sardana), 4 i 3 d’ells consecutius; una vintena de Sots-Campionats de Catalunya en Lluïment; tots els Campionats de Catalunya en Punts Lliures (sardanes coreografiades) en els quals ha participat; diversos Sots-Campionats de Catalunya en Revesses per Colla (sardanes que requereixen càlcul per esbrinar tiratge); molts Campionats de Catalunya en Colla Completa (suma de Lluïment + Punts Lliures + Revesses per Colla); algun Campionat Territorial de Barcelona Ciutat en Lluïment; diversos Sots-Campionats del Campionat Territorial de Barcelona Ciutat en Lluïment; diversos Campionats Territorials de Barcelona Ciutat en Revesses per Colla; i 2 Copes de Catalunya.

 

Però no tot s’acaba aquí. Al marge de la competició, el Grup Xaloc organitza cada any a Barcelona un Campionat Amistós de Futbol Sala entre Colles Sardanistes, un stage a la població gironina de Les Preses, anys enrere també s’organitzava una Festa de Cap d’Any, etc…



Què Fem?

 

Diada Nacional de Catalunya 2010

Fonamentalment ens dediquem a ballar sardanes com a hobbie per passar-nos-ho el millor possible amb aquesta activitat. Aquells de vosaltres que no sigueu sardanistes i estigueu llegint aquestes línies, potser podríeu pensar: “i com és que hi ha gent que es dedica a una activitat aparentment tan avorrida com aquesta?”

Primer de tot hem de dir que hi ha gustos per a tot, i que no és “obligatori” ser amant de la música i la dansa tradicionals… tenint en compte d’entrada que la paraula “tradicional” no és sinònim de retrògrad ni d’anti-modern. Deixant de banda les bromes i les expressions que a tots ja ens semblen una mica tòpiques en relació a la sardana, per a nosaltres les sardanes no ho són gens, d’avorrides. Hi ha moltes maneres de gaudir de la música i en concret de la música de sardanes, i en aquest cas tenim l’afegit o avantatge de poder-la ballar a nivell competitiu. I això ja és més del que molts altres gèneres musicals permeten, sense cap intenció de desmerèixer o ser despectius amb altres formes artístiques relacionades amb la música. La sardana és una forma d’involucrar-se amb la música, de participar en ella, i això és precisament el que fem nosaltres: gaudim escoltant i ballant sardanes.

 

I arribats aquí, toca el moment en el qual algú podria afegir-hi: “Tot això està molt bé, però a mi totes les sardanes em sonen igual”… Qui digui això realment no s’haurà parat mai a escoltar detingudament una sardana, o bé simplement és algú que repeteix allò que li han explicat. De tòpics en trobaríem per donar i vendre… En el panorama musical hi ha una gran infinitat de compositors i de sardanes, cadascuna d’elles amb unes característiques peculiars, sobretot en funció de la cobla que les interpreti. N’hi ha de més ràpides, de més lentes, de més melòdiques, de “balladores”, de concert, etc… Potser és aquesta diversitat allò que més agrada als balladors, cada sardana inspira quelcom diferent a l’hora de posar-se a ballar, motiva de forma diferent, fa expressar sentiments nous a cada compàs…

 

Un altre tòpic és el de la sardana com a música destinada només a la gent gran, tal i com molts individus de la societat s’entesten a creure, la majoria d’ells ben poc informats. La sardana no viu precisament els seu millor moment, però tal i com ja hem explicat, la mitjana d’edat dels dansaires de la nostra colla és jove, i en el món de les colles sardanistes podem trobar-hi moltes altres colles d’arreu de Catalunya amb gent jove de les diverses categories, tant a Grans com sobretot a Alevins, Infantils i Juvenils. També existeixen colles de Veterans, moltes de les quals estan formades per exdansaires de colles de la resta de categories.

 

La Mare Nostrum, primera colla del grup, participa en el Campionat de Catalunya en Lluïment, en el Campionat de Catalunya en Punts Lliures, i en el Campionat de Catalunya en Revesses per Colla. També s’han fet exhibicions arreu de Catalunya i a l’estranger. Com ja comentàvem abans, sempre que ens ha estat possible hem organitzat altres activitats, com vacances de Setmana Santa, vacances d’estiu, vacances pel Pont de la Puríssima del desembre, un anual Campionat Amistós de Futbol Sala entre Colles Sardanistes, anys enrere una Festa de Cap d’Any oberta als sardanistes en general, un stage de pretemporada on s’assaja i es fan altres activitats de lleure (com si fossin unes petites vacances), sortir de festa els caps de setmana que podem fer-ho, organitzar sopars de noies i de nois després dels quals sovint ens reunim tots plegats, etc…

 

Però també és cert, com no, que assagem intensament i treballem per poder veure com al final de la temporada el nostre esforç ha quedat recompensat. Aquesta és la nostra manera de gaudir, amb una activitat saludable com ho és la sardana de competició, i sempre dins d’un bon ambient de colla.

 



La Nostra Història

 

Final Balaguer 2010 01
Final Bàsic Honor 2010

El Grup Sardanista Xaloc aplega dins seu a diverses colles de sardanes, les quals descriurem breument:

CIUTAT COMTAL, la primera colla que es va fundar, l’any 1971, i de la qual en va ser fundador i cap de colla en Josep Mª Martínez, des del principi. Actualment la Ciutat Comtal només surt esporàdicament a ballar a algun Aplec i a algun concurs, amb gent veterana que al llarg de la història del Grup ha format part de les diverses colles.

 

 XALOC, la colla que ha donat nom al Grup Sardanista. En el moment de la seva fundació, el 1975, va funcionar com a filial de la Ciutat Comtal, i més endavant la va substituir com a primera colla del grup. Era l’any 1979. Amb un estil particular de ballar, una forta personalitat i un continuat treball, va tenir una ascensió fulgurant que la va dur a ser Campiona de Catalunya en Lluïment al llarg de 8 temporades (87, 89, 90, 91, 95, 96, 97 i 98) per davant de la mítica colla Violetes del Bosc, a part d’obtenir 10 Sots-Campionats de Catalunya. Com a Campiona de Catalunya en Punts Lliures en diverses ocasions i amb una constant innovació en el seu repertori de punts, va promoure aquesta especialitat de ballar la sardana en uns moments en els quals pràcticament ja s’havia perdut en el camp de la competició. La direcció de la colla va ser en mans de Josep Mª Martínez fins a l’any 1992, i després se’n va fer càrrec l’Emilià Ayllón fins al 1998, un dansaire jove i a la vegada veterà que va seguir dirigint la colla pel camí dels èxits dels darrers anys. A finals de l’any 1998 la Xaloc decideix deixar de competir i situar com a primera colla del Grup a la seva filial, la Mare Nostrum.

 

MARE NOSTRUM, actualment la primera colla del Grup. Des del moment en el qual va rebre la responsabilitat de conduir-lo, el 1999, la colla coneguda com a “Mare” ha funcionat en la línia de la Xaloc, competint per al Campionat de Catalunya al màxim nivell possible i obtenint tota una munió de Sots-Campionats per darrera de Violetes del Bosc… fins a aconseguir l’esperat Campionat de Catalunya en Lluïment el 2003, just un any després d’haver-lo fregat amb la punta dels dits. Fundada el 1976, la Mare Nostrum ha estat dirigida des del 1999 per l’Ester Cibran, dansaire que va ballar a les files de la Xaloc durant molts anys, de família profundament sardanista i enamorada de la dansa, que a part de ser cap de colla va ser qui ens va iniciar a tots en el món de les coreografies, amb sardanoves i el seu coneixement del món de l’esbart (Farandola Provençal, Galop de Panderetes, Ball de Cascavells, Majorales d’Ulldemolins, etc…). Ja des de fa anys, les coreografies que ha creat per als diversos concursos de Punts Lliures del Campionat de Catalunya són una autèntica obra d’art. Al marge dels Punts Lliures, hem de dir que la “Mare”, tot i no ser una colla amb gran tradició en sardanes revesses, té a les seves files grans seguidors d’aquesta modalitat que, a part de permetre al Grup assolir grans resultats en Revesses per Colla, participen amb èxit al Campionat Individual de Sardanes Revesses de Catalunya. Hem de dir que la Mare Nostrum també ha tingut la sort de poder assistir unes quantes vegades a la Generalitat de Catalunya, juntament amb altres colles, per recollir els trofeus en reconeixement als Campions de Catalunya. Malauradament aquest reconeixement per part del màxim estament català no ha tingut una gran continuïtat en els darrers anys.

 

ENXANETA, que durant uns anys va representar la nostra pedrera sardanista. Colla jove i desenfadada, la filial va iniciar la seva cursa en el Campionat de Catalunya l’any 2000 i va obtenir diversos 5ens llocs, fins a assolir el 3r lloc el 2004. Durant anys els entrenaments i la seva direcció tècnica van anar a càrrec d’en Vicenç Vilanova, un altre il·lustre veterà i gran col·laborador del grup.

 

Mare Nostrum i Enxaneta són dues colles inconfusibles estèticament, doncs tant nois com noies llueixen el logotip del grup tant a les faldilles com a les camises: una Rosa dels Vents sobre unes onades del mar, blau en el cas de la Mare i grana en el cas de l’Enxaneta. Les noies de la mítica Xaloc també duien la Rosa dels Vents clàssica a les faldilles.

 

Doncs aquest és el nostre Grup, la nostra petita història, que a part de la competició sardanista ens ha dut a participar en molts i molts esdeveniments importants al llarg d’aquests anys:

 

- ballades a Menorca (Ciutadella, Maó), Alemanya (Colònia, Bonn, Hannover…), Itàlia (Como), Holanda (Amsterdam), França i altres indrets d'Europa.

 

- viatge oficial amb el President de la Generalitat de Catalunya a Holanda.

 

- participació en esdeveniments esportius de primera magnitud, com: els Jocs Olímpics i Jocs Paralímpics, especialment a Barcelona '92; inauguracions i aniversaris del Barça i l’Espanyol; ballades en la prèvia de partits de la selecció catalana de futbol.

- actuacions en directe als 10ns premis radiofònics RAC (Ràdio Associació de Catalunya); a Els matins de TV3 des de Plaça Catalunya durant la Diada de Sant Jordi 2010; i a TV3 durant l'acte oficial de la Generalitat de Catalunya al Parc de la Ciutadella amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya 2010.

Fa uns quants anys, amb l’aparició dins del panorama musical de la proposta d’innovació - que no substitució - que representa la Sardanova, el Grup ha col·laborat activament en diverses ocasions amb en Santi Arisa, el seu creador. La finalitat era la de dissenyar una coreografia que combinés perfectament la nova proposta musical amb els punts lliures que podíem fer a la colla.

 

D’altra banda, en Jordi Molina, tenora dels Montgrins, ens ha dedicat la sardana que porta el nom de XALOC, una de les peces més emblemàtiques de la seva producció; i el compositor Tomàs Gil i Membrado ens ha dedicat diverses sardanes: una a la Mare Nostrum (MARE NOSTRUM, ENCÍS D’UNA ANELLA), una altra al nostre fundador Josep Mª Martínez, i diverses a nombroses parelles del Grup Sardanista Xaloc.

 

Bé, tot plegat és un tomb per aquesta vida de més de 30 anys d’història que ens contempla i que esperem que sigui molt més llarga encara.



FITXA TÈCNICA

 

NOM DEL GRUP: Grup Sardanista Xaloc

 

LOCALITAT: Barcelona

 

FUNDACIÓ DEL GRUP: 1971

 

FUNDADOR: Josep Mª Martínez

 

COLLES DEL GRUP: Ciutat Comtal, Xaloc, Mare Nostrum, i Enxaneta

 

LOGOTIP: una Rosa dels Vents sobre unes onades del mar

 

CAPDANSERS: Josep Mª Martínez, Emilià Ayllón, Ester Cibran, Vicenç Vilanova

 

VESTUARI: camises blanques (nois), bluses i faldilles blanques (noies); pantalons negres (nois); faixes marrons (nois Xaloc), faixes blaves (nois Mare Nostrum) i faixes granes (nois Enxaneta i Ciutat Comtal); ramell de flors marrons (Xaloc); i logotip a faldilles (noies) i camises (nois Mare Nostrum i Enxaneta)

 

RESULTATS DESTACABLES:

 

- 13 Campionats de Catalunya en Lluïment, els anys: 1987, 89, 90, 91, 95, 96, 97, 98 (Xaloc), i 2003, 2010, 2011, 2012 i 2014 (Mare Nostrum).

 

- Una vintena de Sots-Campionats de Catalunya en Lluïment (passes tradicionals sardana).

 

- Tots els Campionats de Catalunya en Punts Lliures (sardanes coreografiades) en els quals ha participat.

 

- 3 Campionat de Catalunya en Revesses per Colla (sardanes que requereixen càlcul per esbrinar tiratge), com a Mare Nostrum.

 

- Diversos Sots-Campionats de Catalunya en Revesses per Colla, com a Mare Nostrum.

 

- Diversos Campionats de Catalunya en Colla Completa (suma de Lluïment + Punts Lliures + Revesses per Colla), com a Mare Nostrum.

 

- Primera colla gran en guanyar els 4 Campionats de Catalunya en una mateixa temporada (2010): Lluïment + Punts Lliures + Revesses per Colla + Colla Completa, com a Mare Nostrum.

 

- Algun Campionat Territorial de Barcelona Ciutat en Lluïment, com a Xaloc.

 

- 2 Campionat Territorial de Barcelona Ciutat en Lluïment, com a Mare Nostrum.

 

- Diversos Sots-Campionats del Campionat Territorial de Barcelona Ciutat en Lluïment, com a Xaloc, com a Mare Nostrum, i com a Enxaneta.

 

- Diversos Campionats Territorials de Barcelona Ciutat en Revesses per Colla, com a Mare Nostrum, i com a Enxaneta.

 

- 2 Campionats de Copa Catalunya.

Modificat el ( dijous, 09 juny de 2011 )

Qui hi ha en línia?

Hi ha 32 convidats/des i cap membre en línia

Segueix-nos a Twitter !!!

Facebook